Kas Virtuaalne Vanatehnikamuuseum vajaks uuendusi?

Kõik, mis muude teemade alla ei sobi
Vasta
Sõnum
Autor
Autorestauraator
VVK liige
Postitusi: 3026
Liitunud: 01 Märts L, 2008 00:00
Asukoht: Tallinn, Merivälja
Kontakt:

Kas Virtuaalne Vanatehnikamuuseum vajaks uuendusi?

#1 Postitus Postitas Autorestauraator »

Kas Virtuaalne Vanatehnikamuuseum vajaks uuendusi?

Virtuaalne Vanatehnikamuuseum (VVM) saab varsti „kümneseks“. Erinevatel perioodidel on muuseumi töös osalenud paljud vanatehnikasõbrad. Siin on sobiv koht öelda „AITÄH!“ kõigile, kes kaasa löönud:
Rain Vaikla, Priit Kasikov, Siim Mäesalu, Jaak Alesma...

Siiamaani on VVM-i tehtud põhiliselt nii, et eksponaadi omanik on saanud suure sõnaõiguse selles osas, mida tutvustuses oleme kirjutanud. Üldskeem on olnud selline, et kõigepealt sõiduki mark, mudel ja väljalaskeaasta. Edasi tehnilised andmed sõiduki kohta ning seejärel kaks lõiku, mis põhiliselt ainult omaniku vahendusel on võimalik välja tuua: ajalugu ja taastamine. Fotode tegija ei oska selle kohta ise midagi arvata, kui omanik ei aita.

Ja siin tavaliselt probleemid tekivadki! Kellel pole aega; kes ei oska juttu kirja panna; mõni võibolla häbeneb enda ja oma sõiduki kohta andmeid avaldada; ... põhjuseid võib olla palju. Aga kuna need kaks lõiku, sõiduki ajalugu ja taastamise lugu tundusid minule just kõige huvitavamad, pole tahtnud ilma nende alalõikudeta eksponaate välja panna.
Tõsi on see, et kui ikka kõvasti vaeva näha ja omanikule „pinda käia“, siis pika aja jooksul midagi ikka tuleb. Aga raskelt! Ja mis põhiline, minul on piinlik ühte asja kümneid kordi meelde tuletada.
Mõne eksponaadi pildistamise ja väljapanemise vahe on olnud ikka väga pikk! ... Hiljuti pani Jaak välja ekponaadi, mis oli pildistatud seitsme aasta eest!
Samas on mul nö. „riiulis“ pilte, mis on pildistatud aastal 2006, aga välja pole neid saanud panna tänaseni. Ja neid väljapanemata eksponaate pole vähe!

Võibolla tuleks seda põhimõtet muuta?
Fotod VVM-i jaoks on suures osas minu tehtud, mõned üksikud erandid välja arvatud. Päris ise ei ole siiamaani pilte vist keegi pakkunudki...
Tähendab, kui pildid on kas avalikus kohas või omaniku loal VVM-i jaoks tehtud, pole piltide ülespanekuga probleeme.
Auto margi, mudeli ja väljalaske aasta saab ehk ka suhteliselt lihtsalt välja selgitada. Tehnilised andmed on leitavad. Isegi sõiduki „kodu-maakonna“ saab välja selgitada.
Ja kui need andmed on olemas, võiks eksponaadi välja panna? Kui omanik mingil ajal leiab, et tahaks ka omalt poolt midagi ajaloo või taastamise osas lisada, saab seda ju ka hiljem teha.

Mida arvavad sellisest ettepanekust kõigepealt need, kes ise asjaga seotud on olnud?
Ja ega teistelgi tasu arvamust enda teada jätta!
Terv. Märt Aarne
autorestauraator@gmail.com
Homepage: Autorestauraator

kass
VVK sõber
Postitusi: 200
Liitunud: 15 Oktoober K, 2008 00:00
Asukoht: Türi

Re: Kas Virtuaalne Vanatehnikamuuseum vajaks uuendusi?

#2 Postitus Postitas kass »

Pole tänu väärt!
Muidugi on ajalugu ja taastamine igati huvitavad. Aga ega tihti ajaloo kohalt tänane omanik midagi suurt kosta ei oskagi, asjad liiguvad käest kätte ja lugu kaob tihti juurest ära, eriti kui mingi vahelüli on tegutsenud puhtalt majanduslikku aspekti silmas pidades. Vb autode kui suuremate objektidega on see mure väiksem ja harvem kui väiksema tehnikapudiga. Siinkohal olekski meeldiv jällegi poriseda, et tegelikult ei ole see klubi mitte vanatehnika, vaid ikkagi vanaauto klubi ja miks ta virtuaalne on, see jääb ka suhteliselt segaseks eemalt vaatajale. Sellele muidugi vastab Märt, et miks te ei kajasta vähema rataste ja kubatuuriga tehnikaga seotut ja selle peale ei vasta keegi midagi...
Aga teemasse - vastuseks püstitatud küsimusele oleks jutt poolest munast ja tühjast koorest. Seda omaniku poolset juttu võibki ootama jääda, vb motiveeriks neid omanikke ka see, kui asi oleks juba üles riputatud. Õela inimesena paneks mina juurde veel mingi viite, et näe, ajalugu ja taastamine siiani teadmata vms. Härrasmehed seda muidugi ei tee ja jäävadki ootama.
Aga kuigi mina autosid tehnikaks ega vanatehnikaks ei pea, VVM on ikkagi väärt asi, ise ka vaatan vahel mõne 2-rattalise pilte ja hea on ka viidata mõnele tegelasele, nii kodumaalasele kui piiritagusele seal kajastatud isenditele.
Jõudu tegijaile!

Valts
VVK liige
Postitusi: 239
Liitunud: 06 Aprill P, 2008 00:00
Asukoht: Vändra
Kontakt:

Re: Kas Virtuaalne Vanatehnikamuuseum vajaks uuendusi?

#3 Postitus Postitas Valts »

Minu meelest võiks ka kasvõi puudulike andmetega masinad üles panna, vähemalt need millest midagigi teada on. Eks täiendada jõuab alati.

Vasta

Mine “Vaba teema”